El Minja dog kennels and Lhasa Apso breeder has puppies for sale; check out our puppy pictures!

Lhasa Apso informatie

Start Omhoog

 

 NEDERLANDSE TEKST RASBESCHRIJVING

ONZE LHASA APSO 's WORDEN ONDERZOCHT OP ERFELIJKE OOGZIEKTEN ZOALS PRA , CATARACT EN OOK OP HEUPDYSPLASIE, WIJ ZIJN HIERMEE UNIEK IN NEDERLAND. VOOR ONS STAAT EEN GEZONDE LHASA APSO MET VROLIJK KARAKTER VOOROP!

fl-britain.jpg (1840 bytes) ENGLISH   TEXT  BREEDINFORMATION            dogruns.gif (1832 bytes)

OUR LHASA APSO'S ARE EYE TESTED FOR INHERITANCE EYE-DISEASES SUCH AS PRA , CATARACT AND ALSO FOR HIPDYSPLASIA IN THIS WE ARE UNIQUE   WITH FULL HEALTH DIAGNOSTICS FOR INHERITANCE DISEASES. NUMBER ONE FOR US IS A HEALTHY LHASA APSO WITH NICE BEHAVIOR!

Lhasa Apso EL Minja's Good as Gold

Lhasa Apso Ch.EL Minja's Good as Gold

Door Mevr. Sylvia. H.M. van Tatenhove van Roosenbroek

ęcopyright.1988-1994-2010

De Lhasa Apso

is een zeer aantrekkelijke hond,het is een Tibetaanse Aristocraat. Hij heeft een lichaam dat ontwikkeld is voor het leven in het ruwe Himalayagebergte en klimaat maar ook geschikt voor het beklimmen van het bergachtiggebied. De hoogte en het feit dat Tibet omgeven is door het Himalaya gebergte, resulteert in een landklimaat met hete zomers en strenge winters en de nodige zand -en sneeuw stormen. Dit barre klimaat heeft bij de dieren die er leven geŰvolueerd in een dikke huid c.q. een lange dikke beharing met ondervacht en harde dikke haren. De Lhasa Apso is  een behendige hond met een goed gespierd en compact lichaam, iets gestrekt geschikt om efficiŰnt met zijn energie om te gaan.

De Lhasa Apso is een klein langharig ras zoals u al reeds op de foto's van deze website hebt kunnen waarnemen. De Lhasa Apso heeft een schouderhoogte van ca 25 cm, teefjes zijn veelal iets kleiner.

De Lhasa Apso werd gefokt door Boeddhistische monniken, het ras moest er uitzien als een leeuw, er zijn geen leeuwen in Tibet maar door de verhalen die de Tibetaanse hoorden vertellen van handelsreizigers die terugkwamen uit Nepal, Bhutan en India, via de handels routes , kregen de Tibetanen een beeld van een leeuw in gedachten en zo wilden men dat de Lhasas er moesten uitzien destijds. De Lhasa Apso diende de Tibetanen als gezelschapshond en als waakhond, maar ook als warmtekruik voor de monniken die vanwege het Boeddhistische geloof in afzondering moesten voor een bepaalde periode.

De Lhasa Apso heeft een uitermate goed ontwikkeld gehoor wat ze heden ten dage nog steeds bezitten. Een Lhasa Apso hoort veel eerder een geluid als een andere hond en als ze denken dat er onraad is zal hij dit meteen melden aan de baas. Ook worden de Lhasa's  beschouwd als re´ncarnatie van gestorven monniken, dit is nog steeds zo. De Lhasa Apso heeft een oosters karakter, zoals de Afghaanse windhond en Saluki, bezit ook de Lhasa Apso deze karakter eigenschappen .

De  Tibetaanse bevolking die vele eeuwen ge´soleerd leefden (tot ca1900) zijn zelf: Afstandelijk voor vreemden, trots, vol humor, en zelfs wat arrogant. Zo kan men de Lhasa Apso ook beschrijven;  Hieruit kan men de conclusie trekken dat een Lhasa Apso geen slaafse hond is, hij luister wel erg goed. Het is voor mij niet wenselijk deze karakter eigenschap eruit te fokken. De Lhasa is soms gecompliceerd maar heeft een sterk karakter als hij nee zegt dan blijft het nee!

Veel mensen hebben problemen met de vacht omdat de juiste haarstructuur nog maar bij enkele Lhasa Apso's aanwezig is, de juiste vachtstructuur komt in onze foklijnen nog voor, welke wij dan ook zorgvuldig in ere houden. Een overvloedige lange vacht die over de grond een tapijt vormt, waar men de hond bijna niet meer kan zien,is voor velen een lust voor het oog; maar is dit wel een Lhasa Apso vacht?

De harde vacht dient de Lhasa Apso te beschermen tegen hevige kou en warmte,maar ook tegen de enorme hoeveelheid U.V.straling op de grote hoogte van Tibet (ca.3500m),de Lhasa dient een harde en zware stevige vacht te hebben,men kan het voelen als men de vacht in de hand neemt en er in knijpt. Het haar voelt en ziet men als het ware afzonderlijk,bij een wollige vacht is dit niet zo. Ook als de vacht bespoten is met allerlei producten heeft dit niet hetzelfde effect dan is de vacht meer plakkerig.

Nee dus, een Lhasa Apso vacht is een harde, stevige en rechte vacht en heeft een middelmatige ondervacht. Hoe kunnen we zien en voelen wat een goede vacht is ?

Het zien: Bij een typische Lhasa vacht ziet men als het ware de haarstrengen afzonderlijk,omdat de dichtheid groot is, de diameter van een harde haarstreng is vele malen groter als die bij een zijde of wollige haarstreng. Dit is ook de reden waarom een juist deze haarstreng soort zwaar is n.m. de diameter is groter,dus bevat deze ook meer gewicht(massa). Het Lhasa haar lijkt veel op mensenhaar. Jonge Lhasas kunnen een wat minder harde vacht hebben,maar na anderhalf jaar moet toch duidelijk de goede structuur te zien zijn.

Het voelen: Als men de vacht op de flanken,oren en staart tussen de vingers neemt en een rollende beweging maakt tussen de vingers moet men duidelijk de harde strengen voelen. Als men dan de haren loslaat dienen deze door hun eigen gewicht vrij vlug weer tegen de andere haren aan te vallen. Opent men de vacht en kijkt tussen de rest van de vacht,dan is te zien of deze heel dik behaart is en of deze wollig is.

De Kleuren; Goud,zandkleur,honingkleur,donkergrijs,leikleurig,rookkleurig,twee- of meerkleurig zwart,wit,bruin Alle kleuren gelijkwaardig. Deze lijst van kleuren spreekt voor zich,vroeger hadden de leeuwkleurige Lhasas de voorkeur maar dit is niet meer van toepassing, door op deze kleur te selecteren gingen er goede andere eigenschappen verloren. Er zijn nog maar enkele fokkers die de goudkleurige Leeuwen kleur hebben, zelf heb ik er nog en daar ben ik dan ook heel blij mee.

De grootte; Ideale grootte 10 inches(25,4cm) schofthoogte voor reuen,teven iets kleiner.

Deze aanduiding, de ideale hoogte 25,4 cm is een richtlijn, het is ook geen minimum of maximum. de keurmeesters en fokkers moeten het ideaal zoals in de standaard staat omschreven nastreven en benaderen. Het totaalbeeld en de balans bij de Lhasa Apso staat voorop samen met de maat als raspunt.

Wij hopen U met deze uiteenzetting nader ge´nformeerd te hebben over ons exclusief ras de

" Lhasa Apso "

De eerste rasstandaard dateert van 1934 opgemaakt ten huize van Lady Freda Valentine bij haar thuis in Greenstreet Londen, Engeland. De FCI heeft deze overgenomen en aangepast in 1972 (door Engelse update) De huidige standaard is van 1987: FCI Nr.227 C.

Oorsprong: Tibet en het patronaatland is Engeland.

Algemene Verschijning: Harmonieus,stevig,zwaar behaard

Karakter: Vrolijk en zelfbewust.

Temperament: Attent,zeker van zichzelf maar wat hooghartig gereserveerd ten opzichte van vreemden.

Hoofd en schedel: Zwaar behaard hoofd,het haar valt goed over de ogen,goede snor en baard. Schedel matig smal, achter de ogen afvallend, niet geheel vlak,maar ook niet gewelfd of appelvormig. Rechte voorsnuit met matige stop. Zwarte neus. Snuit ongeveer 1,5inch(4cm) lang ,maar niet vierkant; lengte van neuspunt tot stop is ruwweg eenderde van de totale hoofdlengte (van neuspunt tot achterhoofdsknobbel ).

Ogen: Donker ,middelmatig groot, frontaal geplaatst ,ovaal,noch groot,evenmin klein en diepliggend. Geen wit tonend onder of boven de iris.

Oren: Hangend,zwaar bevederd.

Gebit: Ondersnijtanden net over bovensnijtanden sluitend(omgekeerd schaargebit) Snijtanden in een brede en zo recht mogelijke lijn. Compleet gebit gewenst.

Hals: Sterk en gebogen.

Voorhand: Schouders goed terugliggend,rechte voorbenen,zwaar bekleed met haar.

Lichaam: Lengte van boeggewricht tot zitbeenknobbel is groter dan de schofthoogte. Goed geribd, rechte ruglijn,sterke lendenen. Harmonisch gebouwd en kompact.

Achterhand: Goed ontwikkeld met goede spieren. Goed gehoekt. Zwaar bekleed met haar. De spronggewrichten moeten van achter bekeken parallel lopen en niet te dicht bij elkaar staan.

Voeten: Ronde kattenvoeten met goede voetzolen,goed bevederd.

Gangwerk: Vrij en kwiek.

Staart: Hoog aangezet, goed over de rug gedragen, maar niet als een "pot-hook". Vaak een knik in het eind,goed bevederd.

Vacht: Lange bovenvacht, zwaar, recht en hard,noch wollig,noch zijde - achtig. Middelmatige ondervacht.

Kleur: Goud,zandkleur,honingkleur,donkergrijs,leikleurig,rookkleurig, twee -of meerkleurig,zwart,wit,bruin. Alle kleuren gelijkwaardig.

Grootte: Ideale grootte 10 inches(25,4cm) schofthoogte voor reuen,teven iets kleiner.

Fouten: Iedere afwijking van de voorgaande punten moet als foutief worden beschouwd; de mate waarin de fout moet worden aangerekend, moet in juiste verhouding staan tot de ernst van de fout.

N.B.: Bij reuen moeten de beide teelballen volledig in het scrotum zijn afgedaald.

Degene die gekozen hebben voor een Lhasa Apso zullen beamen; eens een Lhasa, altijd een Lhasa Apso

 

Tibetan monks, who found time between work, prayer and meditation to guide the development of several breeds of dogs, believe that some dogs are inhabited by reincarnated souls passing through this world in wooly suits on their way to nirvana. If nirvana, like most otherworldly states, can be thought to occupy a position in the higher realms of the universe, then Tibet might well be the penultimate stop on the journey to nirvana. Sometimes called "The Roof of the World," Tibet is a devoutly Buddhist country located on a soaring plateau with an average elevation of 16,000 feet.
 

The Lhasa Apso has a long, heavy, double coat, draping over his entire body to the floor. This shaggy little dog looks like a small version of the afghanhound. Gold, cream, and honey are the most popular colors, but the coat also comes in smoke, dark-grizzle, slate and a multi-color assortment of brown, white & black. It is common for a Lhasa Apso puppy's coat to change colors as it grows. The coat is straight, hard and heavy, but not silky. The hair should cascade from the head over its eyes. It should have a dark beard and mustache, and a muzzle that is medium-length, but not square. It has small, dark, deep-set eyes and heavy feathered ears. Its neck has an abundant scarf of hair and its tail is feathered and carried over its back.
 

Temperament
This is a hardy dog with a friendly, assertive, manner. Intelligent and lively, it makes a good pet, but it is naturally suspicious of strangers. Lhasa Apsos are spirited and devoted. These little dogs are affectionate with their masters, but they will not tolerate rough or badly behaved children. Some are willful and some are very obedient to their masters. This breed responds to motivational training. It should have a dominant owner. They are good watchdogs with a loud, persistent bark, which gives the impression to intruders of a much larger dog. The breed can be noisy and may be too nervous around children and strangers. They are inclined to fight if they are not the only dog in the house. They have a fine sense of hearing. These little dogs travel well . Lhasa Apso bitches make good mothers. They dislike being alone and can be snappish if surprised or peeved.
Height, Weight
Height: Dogs 10-11 inches (25-28cm.) a little less for Bitches
Weight: Dogs 13-15 pounds (5.9-6.8kg.)
Health Problems
Generally a very healthy dog. Sometimes they have skin problems if the coat is not kept free of parasites. They do have a slight tendency to get hip dysplasia. Also kidney problems, eye problems and bleeding ulcers.
Living Conditions
These dogs are good for apartment living. They are very active indoors and will do okay without a yard.
Exercise
Although they love to walk and scramble about, they will be fitter and happier if given regular opportunities to run free and play, Lhasa Apso's do not demand much exercise.
Life Expectancy
About 15 or more years. This breed is very long-lived. Some dogs live up to 18 or more years.
Grooming
The long coat parts at the spine and falls straight on either side. No trimming or stripping is needed, although when in full coat, they need to be brushed about once a day to keep their coats from matting. Some owners opt to cut the coats short for easier grooming. Dry shampoo as necessary. Check the feet for matting and for foreign matter stuck there. Clean the eyes and ears meticulously, for they tend to tear. Some owners prefer to get their coats clipped to cut down on grooming. This breed is an average shedder.
Origin
The land of Tibet was the home of the Lhasa Apso - the breed taking its name from the sacred city of Lhasa. For at least two thousand years the breed was only bred in Tibet by holy men and nobles. It was used as a watchdog in temples and monasteries, and was considered sacred, for when its master died, his soul was thought to enter the Lhasa Apso's body. Although they were thought to bring good luck to their owners, Lhasa Apsos were virtually impossible to buy. Happily these very precious dogs, and the equally prized Tibetan Terrier, spread to other parts of the world, mainly because the Dalai Lama. Tibet's ruler would present them to visiting foreign diplomats. The breed was first seen in Britain in the 1920's and was introduced to the US in the 1930's.
 

Lhasa Apso informatie,HOND,kennel,honden,fokker,puppies,puppy

Lhasa Apso EL Minja's homepage