Start Omhoog Lhasa Apso kennel EL Minja's,world famous Lhasa Apso kennel represented in all continents

Alles wat u moet weten voor u wilt fokken met uw Lhasa Apso

Fokken met uw hond is een leuke en spannende bezigheid. Als alles tenminste goed gaat.

Er komt namelijk heel wat bij kijken. Als eigenaar van de Lhasa Apso teef bent u bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het uitkiezen van een geschikte reu en het vaststellen van het juiste moment van dekken. Daarnaast moet u ook nog de dracht en de geboorte begeleiden en na de bevalling de Lhasa Apso teef en pups goed verzorgen en socialiseren.

Niet gering dus. Maar als alles goed gaat, is het zeker de moeite waard.
 

Hieronder vindt u informatie over het fokken met uw hond. Waar moet u op letten? Wat kunt u doen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen? En bij wie kunt u terecht voor meer informatie?

Algemeen


Allereerst wil ik een misverstand uit de wereld helpen: het is niet zo dat het krijgen van een nestje beter is voor de gezondheid van een Lhasa Apso teef. Als dat uw motivatie is om met uw Lhasa Apso teef te fokken, kunt u uw ons beter om advies vragen voor een effectieve geboortebeperking.

Wilt u om andere redenen gaan fokken, stel dan eerst de volgende twee dingen vast (zeker als u gaat fokken met rashonden):

bulletvoldoet de Lhasa Apso teef ruimschoots aan de typische kenmerken en eigenschappen van het ras Lhasa Apso?
bulletbestaat er een kans op het doorgeven van erfelijke afwijkingen?
bulletheeft de Lhasa Apso teef een goed karakter - vrolijk en niet angstig?
bullet hier vindt u heel veel informatie voordat u gaat fokken

Om deze vragen te kunnen beantwoorden heeft u wellicht meer informatie nodig over het ras waartoe uw hond behoort. Dit kunt u opvragen bij de betreffende rasvereniging of bij een kynologen club.

Voor dek- en geboortekaarten heeft u een stamboom nodig. Als u een stamboom wilt aanvragen, neem dan contact op met de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Amsterdam.

Ontwormen


Ontworm de Lhasa Apso teef voor ze gedekt wordt. Het is sterk af te raden dit tijdens de dracht te doen. De pups moeten op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken
ontwormd worden. Herhaal dan ook de behandeling bij de moeder. Overleg met ons voor welke vaccinaties uw Lhasa Apso teef in aanmerking komt en laat haar inenten vóórdat ze loops wordt en u haar wilt laten dekken.

De dracht


Een Lhasa Apso teef draagt gemiddeld 63 dagen. Als ze een klein aantal pups draagt, kan dit enkele dagen langer duren. Als een Lhasa Apso teef vier weken drachtig is, kunt u meestal al de "vruchtkamertjes" voelen. Deze zijn ook te zien op een echografie van de buik. Pas na ongeveer zes weken (afhankelijk van het aantal pups) krijgt de Lhasa Apso teef een dikkere buik.

Tijdens de dracht hoeft u de Lhasa Apso teef geen speciaal voer te geven. De meeste merken compleet hondenvoer zoals Royal Canin bevatten zoveel voedingsstoffen dat ze ook geschikt zijn voor drachtige teven. Het is ongewenst om naast deze voeding extra mineralen en vitaminen te geven.
De eerste zes weken van de dracht eet de Lhasa Apso teef normaal, maar in de laatste drie weken heeft ze meer voeding nodig. Al naar gelang haar conditie en het aantal pups, kan dit oplopen tot anderhalf keer de normale hoeveelheid. Geef de Lhasa Apso teef in deze periode wat vaker te eten, in plaats van meer voer per keer.

De geboorte

Het kraambed


Voor een vlotte bevalling is rust van het grootste belang! Zoek dus een rustig plekje uit waar de Lhasa Apso teef zich op haar gemak voelt. Installeer daar een werpkist als "kraambed". Een opstaande rand voorkomt dat de Lhasa Apso teef per ongeluk op de pups gaat liggen waardoor ze dood kunnen gaan. Isoleer de bodem en bedek hem bijvoorbeeld met kranten.

Pasgeboren pups kunnen zichzelf moeilijk warm houden; daarvoor hebben ze hun moeder nodig of een warmtebron. Een warmtelamp is hiervoor heel geschikt. Hang hem boven een hoek van de werpkist zodat de pups zich kunnen koesteren, maar de Lhasa Apso teef het niet te warm krijgt. Laat de lamp ongeveer een week hangen. De meest ideale temperatuur in de werpkist voor die eerste week is 20-23°C. Recht onder de lamp is de temperatuur 26-27°C. Voor moederloze pups is de temperatuur bij voorkeur hoger: 30-31°C.

Het verloop van de geboorte


De geboorte kondigt zich meestal een dag van tevoren aan: de Lhasa Apso teef is onrustig en vertoont "nestelgedrag". Haar lichaamstemperatuur is op dat moment ongeveer één graad lager dan normaal. Als de Lhasa Apso teef wat helder, lichtgroen vruchtwater verliest, kunt u de eerste pup binnen enkele uren verwachten.
Het verloop van een geboorte kan heel verschillend zijn. Het is afhankelijk van het ras, het aantal pups en de conditie van de Lhasa Apso teef. Ook rust speelt een belangrijke rol.


De eerste pup komt soms wat moeizaam ter wereld, maar de volgende pups volgen meestal heel vlot. Gemiddeld duurt het 45 minuten voor er weer een pup geboren wordt, maar ook tussenpozen van een uur zijn heel normaal.
Let op: als u ziet dat een pup in stuitligging geboren gaat worden, laat dan geen kostbare tijd verloren gaan en trek hem er voorzichtig uit.


De moeder likt haar pasgeboren pup schoon. Zo haalt ze de vruchtvliezen van de pup af en stimuleert ze de ademhaling. De navelstreng scheurt meestal vanzelf op de juiste plaats af. Als dat niet gebeurt kunt u hierbij voorzichtig helpen. Als de navel toch nog blijft bloeden, mag u deze op 1-2 cm van de buikwand afbinden met een draadje garen.


Laat de Lhasa Apso teef met haar pups verder met rust zodat de bevalling zo natuurlijk mogelijk kan verlopen. De pups vinden al gauw een tepel en proberen te drinken.
Met hun zuigen stimuleren ze niet alleen het toeschieten van de melk, maar ook de voortgang van de bevalling.


De nageboorten worden tussen de geboorten door uitgedreven. Ze vallen nauwelijks op, doordat de Lhasa Apso teef ze meestal direct opeet. Zorg dat ze er niet teveel eet, want daar kan ze diarree van krijgen.
Laat de Lhasa Apso teef tijdens de bevalling een keer uit.

Raadpleeg een dierenarts als:

bullet De Lhasa Apso teef 2 dagen over tijd is;
bulletDe donkergroen of stinkend vloeit;
bulletEr na 30 minuten krachtige buikpers geen pup komt;
bulletEr sinds de laatste pup al twee uur verstreken is, terwijl er nog meer pups worden verwacht;
bulletDe Lhasa Apso teef overstuur is of zich agressief gedraagt tegen haar pups;
bulletDe Lhasa Apso teef na de geboorte onrustig blijft (misschien is er nog een pup of een nageboorte achtergebleven of dreigt er een ontsteking van de melkklieren);
bulletHet kan nuttig zijn om ons vooraf op de hoogte te stellen van de te verwachten bevalling. Het is in ieder geval verstandig de Lhasa Apso teef binnen 24 uur na de bevalling door ons te laten controleren.

De zogende Lhasa Apso teef


Het mag duidelijk zijn dat het erg belangrijk is dat de Lhasa Apso teef deze periode gezond blijft. Om infecties te voorkomen is een goede hygiëne noodzakelijk. Was daarom steeds uw handen voor u in aanraking komt met de pups en de Lhasa Apso teef. Laat de pups de eerste tijd niet door bezoekers aanraken. Verschoon de bodembedekking vaak.
Het is normaal dat een Lhasa Apso teef tot drie weken na de bevalling blijft vloeien. Eerst is het groenrood gekleurd; later lichtrood en ten slotte wordt het helder slijm.
Let op: chocoladekleurige, stinkende uitvloeiing is afwijkend. Dit kan wijzen op een baarmoederontsteking.
Ook voor een zogende Lhasa Apso teef is een compleet hondenvoer geschikt. De behoefte aan voedsel kan oplopen tot wel twee à drie keer de normale hoeveelheid, afhankelijk van het aantal pups. Geef de Lhasa Apso teef verdeeld over de dag meerdere porties te eten. Zorg steeds voor voldoende vers drinkwater en laat de Lhasa Apso teef regelmatig uit.

De pups
Als alles goed gaat hoeft u de eerste weken niet veel aan de pups te doen. U moet natuurlijk opletten of alles wel goed gaat! Daarbij zijn vooral het gedrag en het gewicht van de pups belangrijk.
We zullen hieronder een aantal zaken bespreken die bij de pups van belang zijn.

Gedrag
Tijdens de eerste twee weken van hun leven horen pups rustig en tevreden te zijn. Ze slapen veel en groeien als kool. Onrust in het nest betekent dat er iets niet in orde is! De pups hebben honger of ze zijn ziek. Is een pup traag en koud, raadpleeg ons dan onmiddellijk.

Gewicht
Het is belangrijk om te weten of een pup goed groeit. Noteer daarom het geboortegewicht van de pups en blijf ze voorlopig één maal per dag wegen. Zo controleert u de melkopname per pup. Gemiddeld verdubbelt het geboortegewicht zich in zeven tot acht dagen. Als een pup in gewicht afneemt, is dat een reden om contact met ons op te nemen.
Voor pups die onvoldoende drinken is speciale kunstmelk verkrijgbaar. Om de pups bij het wegen uit elkaar te kunnen houden, brengt u bijvoorbeeld merktekens aan met nagellak of doet u ze verschillend gekleurde draadjes om de hals.

Voeding
In de eerste drie weken drinken de pups uitsluitend bij hun moeder. Daarna mogen ze voor het eerst wat vast voedsel eten: een paar geweekte puppybrokjes of pap. Na vijf tot zes weken neemt de melkproductie bij de moeder af en hebben de pups meer vast voedsel nodig. Vergroot de hoeveelheid voedsel "beetje bij beetje".
Na zes tot acht weken zult u merken dat de pups nauwelijks meer bij de moeder drinken en vooral vast voedsel eten. Verdeel het voedsel voorlopig in vijf porties per dag.
Speciaal puppyvoer heeft een goede samenstelling en voldoet volledig aan de behoefte van snelgroeiende pups bv Royal Canin optistart puppy voer. Het is onverstandig om extra mineralen en vitaminen toe te voegen.
Zorg altijd voor voldoende schoon drinkwater.

Bijklauwtjes
Soms hebben de pups een vijfde teentje aan één of beide achterpootjes. U kunt ze binnen vier dagen na de geboorte door ons laten verwijderen. Daarna is het verboden.

Spoelwormen
Heel vaak zijn de pups al vóór de geboorte in de baarmoeder besmet met spoelwormen en daar kunnen ze erg ziek van worden. Ontworm ze daarom op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken en vervolgens als ze 4 en 6 maanden zijn. Vanaf die tijd herhaalt u het ontwormen elk half jaar.

Vlooien
Ook vlooien kunnen een pup ziek maken. Zorg er daarom voor dat de pups in een vlovrije omgeving worden geboren. Bedenk dat niet alle vlooienbestrijdingsmiddelen geschikt zijn voor drachtige honden en pups.

Oormijt
Een infectie met oormijt is erg besmettelijk. De infectie verraadt zich door jeuk aan de oren met een productie van veel bruin, korrelig oorsmeer. Raadpleeg in dit geval ons zeker!

Inenten
Honden moeten absoluut worden ingeënt tegen een aantal zeer besmettelijke en levensgevaarlijke ziekten. Omdat vaccinatie maatwerk is, volgt niet iedere dierenarts hetzelfde schema. Meestal zal een pup als hij zes weken oud is worden ingeënt tegen de hondenziekte en parvo, beide dodelijke ziekten. Hierbij krijgt u voor elke pup een dieren paspoort waarin de entingen worden genoteerd. Ook wordt in het boekje de gezondheid van de pup beschreven. Dit boekje geeft u later mee aan de toekomstige eigenaar.

Identificatie en registratie
Honden kunnen worden geïdentificeerd door middel van een microchip. Deze microchip, ook wel transponder genoemd, wordt onderhuids aangebracht en is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. De hond voelt praktisch niets van deze elektronische identificatie en is voor altijd herkenbaar. Het unieke chipnummer kan met een speciale 'chipreader' worden gelezen.

Pups met een stamboom moeten al bij de fokker een chip krijgen. Deze chip wordt meestal ingebracht door een medewerker van de "Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland". De pups worden dan automatisch geregistreerd bij deze Raad van Beheer. Het is aan te raden deze pups daarnaast ook te laten registreren bij bijvoorbeeld de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren.

Naar de nieuwe baas
Als de pups zes weken oud zijn kunnen ze voor het eerst even bij de moeder weggehaald worden. In de drie weken die daarop volgen kunt u die periodes steeds langer maken. Na acht weken kan de pup helemaal bij de moeder weg en gaat hij meestal naar een nieuwe eigenaar.
 

Als fokker moet u zich realiseren dat dit een enorme verandering betekent voor het hondje. U kunt de overstap makkelijker maken door een aantal maatregelen te nemen. Geef de nieuwe baas bijvoorbeeld een lap stof mee die een poosje in het nest heeft gelegen. En geef ook wat voer mee waaraan de pup gewend is.
Als u merkt dat de nieuwe eigenaar daar behoefte aan heeft, kunt u hem wijzen op een aantal zaken:
Een hond is een groepsdier en heeft er een hekel aan om alleen te zijn. Daar moet de pup nog aan wennen.
Een hond ligt van nature graag in een hol. Hij voelt zich dus het meest op zijn gemak in een beschutte kist, bench of mand.
De eerste drie maanden zijn voor de opvoeding van een pup erg belangrijk. Geef tips over het zindelijk maken en het opvoeden van de hond.
 

 
Lhasa Apso puppies for sale Breed Information

Lhasa Apso information, Tibetan dogs from the roof of the world - dog breeder EL Minja's kennel