Start Omhoog

EM Label1.gif (11951 bytes)

 

 

De Fokker van rashonden

Een realistische kijk op de rashonden fokkerij,


Dit is een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt, omdat ik van mening ben dat men dit moet overlaten aan mensen die er verstand van hebben en met hart en ziel van hun honden houden en zich met “total commitment” inzetten voor het welzijn van een ras.
Een fokker bepaald de toekomst van het ras, m.a.w. het voortbestaan !
Een serieus fokker heeft het beeld van de ideale rashond voor ogen en tracht dat door bewust berekende combinaties van reuen en teven in zijn kennel te bereiken. Hij zou zich mogelijk de gelukkigste mens van de wereld voelen als elk nest uit alleen maar kampioenen zou bestaan. Dit kan niet, maar het blijft een feit dat wanneer men er naar streeft om alleen maar uitstekende honden met hoge kwaliteit en uit gezonde bloedlijnen met goede karakters te gebruiken de resultaten komen en het niveau van de kennel met rasse schreden omhoog gaat.
De echte , serieuze fokker streeft naar verbetering van gezondheid en rastype.
Een fokker gaat uit van bepaalde gegevens, welke in combinatie met zijn ervaring tot het gewenste resultaat moet leiden. Uit de stambomen van de honden kan hij lezen wie hun ouders en grootouders zijn. En welke ouder/ grootouder de goede fokzuivere elementen bezit om daar weer goede eigenschappen uit te verkrijgen zijn.
Hij combineert deze gegevens met wat hij uit ervaring weet van de voorouders; hoe ze eruit zien; wat hun speciale pluspunten en fouten zijn; uit welke stam ze voortkomen, hoe het staat met de gezondheid van de voorouders, dit zijn alle¬maal gegevens die men moet weten voor allereerst men overweegt een nest te gaan fokken, ten minste als men er naar streeft goed te gaan fokken. Want als U toch gaat fokken, waarom dan niet zo goed mogelijk.
Een voorbeeld uit de praktijk;
Voor het gangwerk van een hond is een goede algemene conditie nodig met daarbij een correcte bouw , helaas ziet men in de hondensport veel te vaak honden met te weinig bespiering, hoe is dit mogelijk?.
Het skelet van de hond kan niet bediend worden zonder sterke spieren en pezen. Het skelet is een onderdeel van het gangwerk, de botten worden immers bediend door de samenwerkende spieren . De vorm en de plaats waar de spieren en pezen aan elkaar bevestigd zijn geeft het resultaat hoe functioneel en efficiënt de hond gaat bewegen. Want het skelet is een passief onderdeel en de spieren een actief onderdeel van het gangwerk. Vaak wordt door de eigenaren en fokkers van de honden vergeten dat het skelet en de spieren van onze honden heel erg belangrijk zijn. Van keurmeesters die diverse rassen keuren weet ik dat veel te veel honden een groot gebrek aan een goede bespiering hebben.


De aanleg voor de skeletbouw en een goede bespiering is erfelijk bepaald. Echter een gebrek aan beweging is mede debet aan een slechte bespiering. Op onze rashondententoonstellingen ziet men honden met een prachtige vacht , soms vraag ik mij dan ook af ? Wat zit er onder deze vacht aan bespiering, allemaal vragen die men zich kan stellen als de hond op zijn plaats staat, maar als de hond gaat bewegen kan men zien of deze efficiënt beweegt. Dit is dus ook erfelijk bepaald zoals we gezien hebben.
Veel fokkers hebben problemen met deze materie en het is ook niet gemakkelijk maar wel heel belangrijk voor de toekomst van een ras.
Voorbeeld twee;
Een goede vachtstructuur krijgt men alleen maar door te fokken met honden die een goede vachtstructuur hebben zoals bedoelt in de rasstandaard dit is heel erg belangrijk immers waarom wordt de vachtstructuur vermeld in de rasstandaard? In de geschiedenis van een ras kunnen we lezen waarom de hond deze vachtstructuur heeft ontwikkeld, weet u niet hoe deze moet zijn vraag het dan aan een ervaren fokker van uw ras.
Ook heeft de fokker de verantwoordelijkheid bij het verkopen van de pups, hij dient te weten of de aspirant koper plannen heeft om te fokken en de aspirant koper in te lichten over het wel en wee van zijn honden, uiteraard dient men een rashond te verkopen aan een aspirant fokker die van dusdanige goede kwaliteit is dat er zonder te veel problemen eens kan gefokt worden.
Dezelfde verantwoordelijkheid heeft een fokker ook als hij een dekking geeft aan een beginnend fokker, immers hij draagt bij aan de voortplanting van ons ras; Indien de eigenaar van de reu niet bekent is met de voorouders dan dient hij ie¬mand in te schakelen om aan deze kennis te komen. Het is een grote verantwoordelijkheid als men zich bezig houdt met fokken, immers de honden die nu geboren worden zijn de honden van de toekomst.
Waarom is kynologische kennis eigenlijk belangrijk ?
Ten eerste;
Er zijn zoveel factoren die van belang zijn als men een goede hond met een goed rastype wilt gaan fokken, dat er een zekere kennis van erfelijkheid gewenst is.
De fokker moet weten dat het inbrengen van fokzuivere kwaliteiten in zijn honden gepaard kan gaan met het inbrengen van ongewenste eigenschappen; hij moet weten, dat het corrigeren van bijvoorbeeld een steile achterhand niet moet gebeuren door paring van deze hond aan een hond met sterk overdreven achterhand, aangezien er dan een aantal van de pups steile achterhanden zal hebben en een aantal een overdreven achterhand.
Ten tweede:
Het moeilijke voor de fokker is, dat er ongewenste eigenschappen boven komen die zijn fokprogramma in de war schoppen, als men deze eigenschappen kan herkennen en weet waar die ongewenste eigenschappen vandaan komen ,wat juist de kennis en de ervaring is die een serieuze rashonden fokker bezit dan is men in staat om goede kwaliteit rashond op de wereld te zetten.
Indien de grondgedachte van verbetering en behoud van het rastype samen met de gezondheid en welzijn van het desbetreffende ras niet op de voor¬grond staat, is het beter, dat er niet gefokt wordt.
Het onderwerp fokken is op zich al voldoende om een boek vol te schrijven.
Degene die zich ondanks al de moeilijkheden die hem/ haar te wachten staan toch serieus op het fokken van rashonden willen toeleggen, adviseer ik een gespecialiseerd boek over erfelijkheid te gaan kopen en daarnaast zoveel mogelijk zich te informeren over het ras en wellicht zich te wenden serieuze ervaren fokkers.
Denkt niet dat de gerenommeerde fokker die de ene kampioen na de andere fokt geen kennis van zaken heeft, ook deze fokker heeft zijn kennis moeten vergaren en de ervaring moeten opdoen.
Misschien een herhaling van het voorgaande maar de hoge kwaliteit van de rashond van die vooraanstaande fokker is het resultaat van zijn keuze welke reu aan welke teef gepaard wordt.


Als U als potentiële fokker de beste honden wilt gaan fokken, start met de beste.
 

“ You can only get out what You put in”
 

zei eens een oude keurmeester/fokster tegen mij, en dat is de waarheid.
 

Met vriendelijk groet,
 

Frank L. van Tatenhove

auteursrecht F. van  Tatenhove


 

Lhasa Apso EL Minja's